Vad är Threads? En titt på Metas nya ”Twitter-dödare”

Elon Musk och Mark Zuckerburg datorskapade karikatyrer och Twitter logo och Threads Logo

Det är ett stort drama bland sociala medie-jättarna i Silicon Valley. Mark Zuckerburg och hans Meta, och Elon Musk med Twitter, har haft en del sura miner sinsemellan den senaste tiden.

En del av anledningen till bråket är Metas lansering av Threads, den nya sociala medieplattformen, som är extremt lik Twitter. Det är en plattform för delning av korta texter, bild och video, där folk kan interagera, dela och svara på varandra inlägg. Väldigt likt Twitter med andra ord.

Här ska vi dyka djupare i exakt vad Threads är och hur det fungerar!

Varför lanseras Threads?

Hand håller i telefon med Threads logo på

Threads utvecklades som ett svar på förändringar i sociala medier, särskilt efter att Elon Musk förvärvade Twitter. Meta-utvecklare började först diskutera introduktionen av Instagram Notes, en textbaserad funktion för Instagram.

Därefter utforskade de också konceptet att utveckla en separat, oberoende app fokuserad på text, vilket så småningom ledde till skapandet av Threads.

Det är inte första gången Facebook (Meta) skapar ett koncept som liknar existerande funktioner på andra plattformar. Instagram stories anses av många vara ett koncept som togs fram för att konkurrera med Snapchat.

Instagram reels påminner väldigt mycket om hur TikTok är upplagt. Och nu kommer alltså en ”Twitter-dödare” i form av Threads.

Threads lanserades officiellt den 5 juli 2023 i hundra länder och fick 80 miljoner användare inom sina två första dagar, vilket gjorde det till den snabbast växande sociala plattformen i historien. Detta är en otrolig bedrift, särskilt med tanke på den konkurrens som finns på marknaden för sociala medier.

Finns Threads i Sverige?

I mitten av juli 2023 när detta skrivs, har Threads ännu ej lanserats för den svenska marknaden.

Meta, företaget som äger Facebook och Instagram, och som nu lanserat Threads, har gått ut med att de inte kommer att lansera det inom EU, åtminstone inte just nu.

De har dock uttryckt att de planerar att lansera appen i EU någon gång, utan att ange datum.

En av de största utmaningarna för Meta att lansera Threads i EU, inklusive Sverige, är EU:s lagar om dataskydd och dataöverföring. De har tidigare handlat i blåsväder och just EU är känt för sina strikta lagar om integritet och dylikt.

Meta väntar på den nya EU-lagen Data markets act, som ska reglera dataöverföring mellan appar. Denna lag väntas träda i kraft 2024, och Meta vill se till att den nya appen följer europeisk lagstiftning. Därför kan det dröja ett bra tag innan Threads blir tillgängligt i Sverige och andra EU-länder.

Hur fungerar Threads?

Threads fokuserar på offentliga, textbaserade inlägg och konversationer, allmänt kända som mikrobloggning. Om du använt Twitter förstår du vad det handlar om.

Användare kan skapa inlägg bestående av upp till 500 tecken text eller 5 minuter videoinnehåll. Detta ger användarna möjlighet att dela sina tankar och idéer på ett enkelt och direkt sätt, vilket gör det till en idealisk plattform för realtidskommunikation och diskussion.

Till skillnad från Twitter och Instagram, är Threads starkt integrerat med Instagram, vilket kräver att användare har ett Instagram-konto och använder samma handtag.

Detta innebär att användare kan ha en sömlös upplevelse mellan de två plattformarna, vilket gör det enklare att dela innehåll och interagera med andra användare.

Användarupplevelsen på Threads

Användare skapar sina Threads-konton genom sina Instagram-konton och behåller samma användarnamn, lösenord och kontonamn, även om de kan redigera sin bio för att vara unik för Threads.

Detta gör det enkelt för användare att komma igång med Threads, eftersom de inte behöver skapa ett helt nytt konto.

Threads erbjuder en plattform för realtidskonversationer och delning, med möjlighet att posta och dela text, bilder och videor. Det är också nära kopplat till Instagram, vilket ger användarna en sömlös upplevelse mellan de två plattformarna.

Dessutom erbjuder Threads en rad funktioner för att skydda användarnas integritet och säkerhet, inklusive möjligheten att kontrollera vem som kan svara på deras inlägg.

Threads globala räckvidd och användarbas

Threads har vuxit snabbt sedan lanseringen och nådde 100 miljoner användare efter bara 5 dagar. Detta är en otrolig bedrift, särskilt med tanke på den konkurrens som finns på marknaden för sociala medier.

Threads är tillgängligt i 100 länder och mer än 30 språk via Apple’s iOS och Android, enligt företaget. Detta gör det till en verkligt global plattform, tillgänglig för användare över hela världen.

Säkerhet och integritet på Threads

För att använda Threads måste användare koppla sina Instagram-konton. Om de bestämmer sig för att avsluta sina Threads-konton, måste de radera sina associerade Instagram-konton. Detta har lett till viss kritik, eftersom det innebär att användare inte kan lämna Threads utan att också lämna Instagram.

Vissa användare har uttryckt oro över mängden data som Threads, liksom Instagram, kan samla in om användare, inklusive plats, kontakter, sökhistorik, webbhistorik, kontaktinformation och mer. Meta har dock försäkrat att de tar användarnas integritet på allvar och att de arbetar för att skydda användarnas data.

Framtiden för Threads

Med tanke på den snabba tillväxten och det positiva mottagandet från användare, ser Meta en ljus framtid för Threads. Företaget planerar att fortsätta utveckla och förbättra plattformen för att möta användarnas behov och förväntningar.

Detta inkluderar att utforska möjligheter att tillåta användare att radera sina Instagram-konton separat från sina Threads-konton, samt att fortsätta förbättra plattformens säkerhets- och integritetsfunktioner.

Slutsats

Threads är en spännande ny spelare på sociala medier-scenen, med en snabbt växande användarbas och stark integration med Instagram.

Medan det finns vissa integritetsbekymmer, verkar Meta vara engagerade i att adressera dessa och fortsätta förbättra plattformen.

Som alltid är det bästa sättet att bilda en åsikt om en ny plattform att prova den själv. Men av allt att döma få vi i Sverige vänta ett bra tag med att hoppa på denna nya plattform.


Läs fler artiklar om sociala medier, eller följ mig på Twitter!