Du kanske sett ditt flöde på sociala medier fyllas av konstnärliga selfies. Dessa färgglada, imponerande bilder är sannolikt skapade i appen Lensa.
Det är en app som med några enkla klick förvandlar dina foton till konstnärliga avatarbilder. Jag har testat appen och här är allt du behöver veta om Lensa!
Uppdatering: Jag har nu testat flera andra liknande tjänster. Min favorit just är en tjänst som heter Profile Picture AI!
Vad är Lensa?
Lensa är en app som slog igenom stort i slutet av 2022, när de lanserade den nya funktionen ”Magic Avatars”. Videos med folk som visade upp bilder av sitt ansikte på olika konstnärliga sätt, fick ett stort genomslag.
Appen har egentligen funnits ett bra tag redan. Den lanserades redan 2018. I appen finns flera olika funktioner, men den senaste och mest populära funktionen är alltså den som förvandlar dina riktiga foton, till AI-genererade avatarer.
Kostar det något att använda Lensa?
Jag testade appen i december 2022 och då var appen tillgänglig för att ladda ner och skapa ett konto på gratis. Du måste dock betala för att kunna använda funktionerna i appen. Nedan skriver jag vilka priser som gällde inne i appen när jag testade.
Notera att priserna sannolikt kommer att ändras ganska snabbt över tid, då appen är ny och just har blivit väldigt populär.
För att komma igång behövde du registrera dig för en gratis provperiod på 7 dagar. Därefter kostar appen över 400 kr per år att använda.
För att kunna använda själva AI-foto-delen, behövde man också betala. 100 foton, med 10 bilder i 10 olika teman kostade 55 kronor. Du kan välja på lite olika sådana paketlösningar.
Kom ihåg att du behöver säga upp prenumerationen inom de 7 provdagarna om du inte vill behöva betala för en riktig prenumeration i appen.
Obs, ett litet tips! Om du vill fortsätta använda appen så kan det hända att du får ett bättre erbjudande om du först avslutar din prenumeration.
Jag fick erbjudande om en gratis månad efter att jag avslutat gratisperioden, samt en rabatt på kommande period. Jag valde dock att tacka nej, eftersom jag endast vill prova appen en gång.
Hur använder man appen?
Appen är enkel att använda och instruktionerna är tydliga.
För att att kunna skapa bilder från ditt ansikte behöver du ladda upp en mängd foton där ditt ansikte syns tydligt. Det kan du göra direkt från kamerarullen.
Du väljer själv bilder som är bra, upp till 20 stycken. De ska helst vara tydliga, med ditt ansikte klart synligt, men från olika vinklar, med olika bakgrund och så vidare.
När du laddat upp dina foton kan appen börja generera dina bilder. Det tar ungefär 20 minuter för 100 bilder. De sparas i ett galleri inuti appen.
Du kan även välja att ladda ned bilderna och spara i telefonens bildgalleri. Det är möjligt att ladda ned både i låg och hög upplösning, upp till 4K.
Alla bilder blir blir kvadratiska med ditt ansikte i fokus. I regel är bilderna väldigt bra och du kan tydligt känna igen att det är du på bilden. Du får bilder med olika teman såsom:
- Mystical
- Sci-Fi
- Stylish
- Cyborg
- Anime
- Rock Star
- Superhero
- Adventure
- Astronaut
- Cosmic
Vissa av bilderna kan bli lite buggiga med förvrängda delar av ditt utseende eller liknande. Kvalitén varierar förstås även beroende på hur många och hur bra foton du laddat upp. Överlag blir en majoritet av bilderna bra, enligt min erfarenhet.
Hur fungerar tekniken bakom Lensa?
Tekniken bakom Lensa (och andra liknande appar) bygger på maskininlärning.
Eller mer specifikt deep learning (djupinlärning) som går ut på att en dator som matas med tillräckligt mycket data kring något, kan lösa egna problem inom det området.
Lensa AI bygger förmodligen på DreamBooth eller Stable Diffusion, eller en kombination av dessa.
DreamBooth är en vidareutveckling av tidigare modeller som omvandlar text till bilder. Med hjälp av DreamBooth kan datorn skapa flera varianter av objekten i ett foto och placera det i olika sammanhang. Precis som dina foton i Lensa AI.
DreamBooth har utvecklats av forskare från bland annat Google Research och Boston University.
Stable Diffusion är en annan text-till-bild modell som kan generera bilder utifrån mängder av bilddata som den tränats på.
Den kan följa avancerade beskrivningar i text och skapa bilder utifrån detta. Stable Diffusion har utvecklats av CompVis group LMU Munich.
Dessa avancerade modeller för maskininlärning har publicerats offentligt. Det är alltså inte företaget bakom appen Lensa som har utvecklat tekniken som används i appen.
De har däremot förpackat den nya tekniken lättillgängligt i en app och marknadsfört den hårt, backat av riskkapital.
Det skulle visa sig bli en stor succé rent ekonomiskt. Appen Lensa gick från plats 161 till plats 1, på topplistan över apparna som genererat mest försäljning i App Store i början av december 2022 (enligt Statista).
Vilket företag ligger bakom appen Lensa?
Företaget bakom Lensa heter Prisma Labs. Företaget har funnits sedan 2016. Deras första app hette Prisma App, och 2018 lanserade de Lensa.
VD för bolaget är Andrey Usolt, som även är en av grundarna. Den andra medgrundaren heter Alexey Moiseenkov. Han är dock ej längre aktiv i bolaget.
Kritik mot Lensa
I takt med att appen blivit mer populär, har det uppstått en del kritik. Både mot appen och dess funktion, samt mot företaget och deras riktlinjer kring integritet.
Nakenhet och vuxet innehåll
En funktion som fått kritik, är att användare lyckats få fram bilder på nakenhet eller pornografiskt innehåll.
Detta är emot appens riktlinjer, men har kunnat uppstå då användare blandar in foton med nakenhet när de laddar upp fotona som programmet ska omvandla.
Företaget själva menar att de jobbar på system som ska förhindra detta från att kunna ske. Detta är givetvis allvarligt då många kända ansikten skulle kunna få sin integritet kränkt genom denna typ av bilder.
Integritet och företagets policy
Vissa har uttryckt oro för vilken data appen samlar in. Förutom dina foton, samlas en del annan data in kring dig, din enhet, metadata med mera.
Företaget beskriver själva att de kan använda denna data för att utveckla sina produkter, vilket innefattar mer än bara dina foton. De menar dock att de eftersträvar att inte använda mer data än nödvändigt för att göra tjänsten bättre, för det den är skapad att göra.
Integritetsriktlinjer för denna typ av appar och företag är alltid en snirklig djungel att navigera kring. Det är klokt att fundera på riskerna innan du använder en ny app som denna.
I appens Terms of Service kan vi läsa att du genom att använda Lensa, ger dem vissa rättigheter:
”Enbart i syfte att driva eller förbättra Lensa ger du oss en evig, oåterkallelig, icke-exklusiv, royaltyfri, världsomspännande, fullt betald, överförbar, underlicensierbar licens för att använda, reproducera, modifiera, distribuera och skapa omarbetningar av ditt användarinnehåll.”
Lensa Terms of Service (min översättning)
Grundarnas ursprung och bakgrund
Båda grundarna i Prisma Labs, Andrey Usoltsev och Alexey Moiseenkov, har rysk bakgrund. Båda har tidigare i karriären varit anställda på det ryska teknikbolaget Yandex.
Tidigare har liknande appar som utvecklats av ryska team misstänkts för att ha samlat in data som delats med den ryska staten. Detta är dock inte något som heller bekräftats.
Företaget Prisma Labs har sitt huvudkontor i Kalifornien, USA och det är även där servrarna som används är belägna, enligt företaget själva.
Vad händer med de foton du laddar upp på Lensa?
Enligt Lensa själva och deras riktlinjer uttryckta under Privacy Policy på deras hemsida, tas alla bilder bort automatiskt från deras servrar 24 timmar efter att de använts. De skriver även att bilderna endast används för att generera AI-bilderna åt dig.