Recension av Temu 2024: Är näthandeln legit?

Jag fick upp en del reklam om nätbutiken Temu. Det som stack ut var att priserna var otroligt låga, såsom 25 kronor för en ryggsäck, kepsar för 30 kronor och dylikt. Jag blev givetvis nyfiken och undrade om det var för bra för att vara sant, eller om det skulle gå att beställa. Här är min recension av Temu, deras app och nätbutik!

Temu Recension

Är Temu bra att handla från? (Mitt omdöme)

Jag gjorde en mindre beställning för totalt 134 kronor, inklusive fri leverans. Jag beställde följande:

  • 2 kepsar
  • 1 liten axelväska
  • 1 liten ryggsäck
2 kepsar, två väskor från butiken Temu
Såhär såg produkterna ut hos Temu i butiken.

Beställningen

Jag påbörjade mitt köp genom att klicka mig in på butikens hemsida. De hade många tillfälliga erbjudanden, bland annat vissa erbjudanden som endast fanns i appen. Därför laddade jag ned appen och shoppade genom den.

Screenshot från Temu shopping app
Såhär ser Temu ut i appen, fullt av produkter att bläddra runt bland.

Det finns enormt mycket produkter, inom olika kategorier. Det är tydligt att de vill att du ska fylla varukorgen med många saker, när du ändå är igång och handlar.

Hur som helst var det enkelt både att shoppa, betala och slutföra ordern. För mig tog det 20 dagar att få hem beställningen. Det var ett mindre paket som fick plats i brevlådan.

Bland betalningsalternativen fanns allt ifrån kort till Klarna, Apple Pay, med mera. Av någon anledning fick jag inte Klarna att fungera som metod att fungera så jag använde PayPal istället. Det gick väldigt smidigt.

Kvalitén på produkterna

kepsar och väskor fotade uppifrån på ett bord
Produkterna efter att paketet öppnats och plast tagits bort.

När vi ska bedöma kvalitén på produkten får vi ha i åtanke att det är lågprisprodukter. Vi bör alltså inte ha alltför höga förväntningar, men förhoppningsvis går de åtminstone att använda.

Kepsarna var två olika sorter. Den blå är en lättviktskeps av väldigt tunt material. Den är rätt tunn och mjuk i sin form, men fyller sin funktion och kan användas som solskydd på stranden eller liknande. Godkänd produkt, även om den känns väldigt simpel.

Blå keps på ett bord

Den vita kepsen var mer av en standardkeps i tyg med hård böjbar skärm. Helt ok keps, även om tyget är lite mjukt. Godkänd produkt.

Vit keps på bord

Den lilla grå axelväskan var den minst imponerande produkten enligt mig. Väldigt tunn väska och blixtlåset känns väldigt svagt. Det fastnade lite när jag provade öppna väskan för första gången och det är ganska uppenbart att det kommer att gå sönder hyfsat fort. Väskan kanske går att använda, men är inget jag skulle vilja förvara något av värde i.

Lite grå väska på ett bord

Den lilla ryggsäcken var del av ett specialerbjudande och den billigaste produkten på listan. Trots det höll den enligt mig högst kvalitet av alla prylarna jag beställde. Stadig i sin form, flera bra fack och en dragkedja som känns ganska robust och rejäl. Lämplig som skolväska för barn, till ett pris på 25 kronor!

Svart ryggsäck på ett bord

Prisvärdhet

Det är inget snack om att det är billigt att handla från Temu. Samtidigt finns risk att produkterna håller rätt låg kvalitet. I värsta fall kommer det vara så illa att du inte vill använda dem alls. I andra fall kan det handla om en produkt som går sönder efter ganska kort tid.

Men vissa produkter kommer förmodligen hålla helt ok kvalitet. Det är lite hit and miss helt enkelt. Många av produkterna är sådana som även säljs via kinesiska handelsplattformar som Alibaba eller AliExpress. Därför kommer man även att känna igen många produkter som Temu marknadsför, från svenska dropshipping-annonser.

Jämfört med dropshipping-butiker är Temu i regel mer prisvärt och ett bättre val att beställa från.

Sedan finns förstås en aspekt av det sociala priset på produkter av okänt ursprung till väldigt låga priser. Det är ganska dålig transparens kring tillverkning och är därför svårt att veta hur förhållandena ser ut vad gäller medarbetare, miljöansvar med mera.

Det är samtidigt inget som är unikt för just Temu, utan gäller väldigt mycket av de produkter och kläder vi handlar från både stora och små företag här i Sverige.

Hur kan det vara så billigt hos Temu?

En huvudfaktor till de låga priserna på Temu är deras affärsmodell, där de fungerar som en brygga mellan konsumenter och tillverkare. De har kontakt med många tillverkare på plats i Kina och har inga andra återförsäljare eller mellanhänder.

Dessutom spelar Temus moderbolag, PDD Holdings, en avgörande roll genom att tillhandahålla ett rejält återförsäljarnätverk. Det är en effekt av framgången hos deras andra e-handelsplattform, Pinduoduo. Det är ett kinesiskt mångmiljardbolag som sitter på enorma resurser som gör det möjligt att hålla ned kostnaderna i alla led längs näringskedjan.

Genom att hela tiden förmedla kundfeedback direkt till tillverkare, kan Temu dessutom säkerställa att rätt varor produceras i rätt tid. Det maximerar effektiviteten och minimerar svinn.

Denna direkta kommunikation leder till snabbare anpassning efter kundernas efterfrågan, och i sin tur bidrar till att hålla priserna på en extremt låg nivå.

Så, den sammantagna effekten av direkta leverantörsrelationer, en stark moderbolags-backing och proaktiv kundkommunikation, är det som möjliggör för Temu att erbjuda sina kunder väldigt konkurrenskraftiga priser.

Slutsats (Är Temu legit / bra att beställa från?)

Min slutsats är att butiken är legit och om du ser något du vill köpa från Temu, kan det absolut vara värt att prova.

Det är inga som helst problem att beställa från butiken. Det känns som ett välskött modernt internetvaruhus, fyllt av många riktigt billiga produkter.

Beställning, betalning och leverans gick alldeles utmärkt.

Kvalitén på produkterna är varierande, men levde åtminstone upp till mina förväntningar, sett till priset jag betalade. En av produkterna (den grå väskan) var lite väl svag i kvalitén, övriga produkter helt ok.

Personligen hade jag nog inte valt att beställa just kläder eller väskor från Temu igen, utan gjorde det mest som ett test. Det kan vara så att andra typer av produkter är mer värda att beställa från butiken.

Men vill du ha väldigt billiga produkter, och kunna beställa hem dem smidigt, är Temu ett välfungerande alternativ. Av allt att döma så är det smidigare att beställa därifrån, än från random dropshippare, eller AliExpress.

Vad är Temu?

Temu Logo

Temu är en omfattande online-marknadsplats, ofta liknad vid en mer välsorterad version av Wish, som erbjuder ett brett utbud av produkter till extremt låga priser.

Lanserad 2022 av det Kina-baserade företaget PDD Holdings Inc., har plattformen redan tagit fart i flera länder runt om i världen, inklusive Sverige. Temu skiljer sig från andra e-handelsplattformar genom att kinesiska leverantörer kan sälja och leverera sina produkter direkt till kunder, vilket eliminera behovet av mellanlager i destinationslandet.

Temus popularitet beror mycket på dess förmåga att erbjuda högkvalitativa produkter till otroligt låga priser. Detta har de lyckats med genom massiv online-reklam, särskilt på Facebook och Instagram, vilket har hjälpt dem att attrahera en bred kundbas. Dessutom blev Temu-appen den mest nedladdade appen i USA under 2022, vilket visar dess snabbt växande popularitet.

Namnet Temu står för ”TEAM UP, PRICE DOWN”, vilket reflekterar företagets engagemang att erbjuda de mest prisvärda kvalitetsprodukterna. Genom att skapa en inkluderande miljö hoppas Temu att stärka kunder och leverantörer att förverkliga sina drömmar.

Vilka äger Temu?

PDD Holdings Logo

Temu ägs och drivs av WhaleCo Inc., ett dotterbolag till PDD Holdings.

WhaleCo Inc., registrerat i Delaware, USA, är moderbolaget bakom Temu.

PDD Holdings, baserat i Kina och registrerat på Caymanöarna, hanterar ett av världens största distributionsnätverk och äger även Pinduoduo, en framstående e-handelsplattform i Kina.

Trots att de är nya på e-handelsmarknaden har Temu och WhaleCo Inc. snabbt etablerat sig som betydande aktörer, med potential att konkurrera med stora företag som Amazon och Walmart. Denna framgång kan i stor del tillskrivas PDD Holdings resurser och expertis inom global försörjningskedjehantering.

Hur lång tid tar det att få sin beställning från Temu?

Jag beställde från Temu den 1 juni 2023 och fick hem paketet till brevlådan den 21 juni 2023. Det tog alltså 20 dagar från beställning till leverans hem.

När jag gjorde beställningen beräknade Temu själva att leveransen skulle ske den 17 juni. Så det dröjde lite längre än deras egna beräkningar. De skickade en rabattkod på 50 kronor som plåster på såren, då de missat sin egen deadline.

Förmodligen kan de variera lite hur lång tid det tar, beroende på vad du beställer, var du bor och så vidare. Men i regel verkar det vara så att Temu har en leveranstid på 2-3 veckor till Sverige.

Behöver man betala tullavgift vid beställning från Temu?

Jag behövde inte betala någon tull på min beställning, juni 2023.

Temu är ett internationellt företag och de tycks ha både kontor och och lager i Europa, vilket gör att du kan slippa de tullavgifter som annars kan förekomma om du beställer produkter direkt från Kina.


Här kan du läsa fler spännande artiklar om ehandel!