Vad är NPC live på TikTok? Allt om trenden NPC streaming

Bild på tre telefoner med NPC live streamers och texten Vad är NPC Live?

Har du sett dessa influencers på sociala medier som under livesändningar agerar som livlösa robotar, eller NPC:s (non-playable character), och repeterar fraser och gester till sin publik?

”Gang gang”, ”ice cream so good”, kan det låta. Eller svenska varianter som ”mmm, luktar så gott”,”nöff nöff” och så vidare.

Fenomenet kallas NPC live eller NPC stream och har blivit en stor snackis på sociala medier under sommarn/hösten 2023.

Så vad är det, hur funkar det och varför i hela fridens namn har det blivit så populärt? Det ska vi reda ut här!

Vad är NPC live?

NPC live streaming är en trend på TikTok där influencers spelar roller som NPCs, alltså försöker efterlikna icke-spelbara karaktärer från datorspel, i utbyte mot pengar.

En NPC brukar referera till bakgrundskaraktärer i spel som har begränsade interaktioner, och ofta agerar robotlikt samt upprepar samma fraser om och om igen.

På TikTok agerar streamers som dessa karaktärer, utför specifika handlingar eller upprepar catchphrases till en livepublik, vanligtvis på TikTok. Publiken som tittar på kan skicka digitala presenter som de köper med digitala mynt på TikTok.

Dessa mynt köper man för riktiga pengar och personen som får presenten får alltså en del av kakan när de får presenten.

Den populära NPC-streamern Pinkydoll (@pinkydollreal) från Montreal med långt över en miljon följare, tjänar tusentals dollar per stream. Fans skickar henne virtuella gåvor för att begära specifika handlingar eller dialoger.

Trenden har blivit populär tack vare den unika blandningen av spel och sociala medier, vilket ger en känsla av att medverka i sändningen och påverka det som händer på skärmen.

Eftersom influencers förstår att det finnas pengar att hämta i denna trend, förutspås det att NPC streaming kommer att utvecklas vidare och bli ännu vanligare som ett sätt att tjäna pengar på sitt videoskapande.

När började trenden med NPC streaming?

NPC-streaming började på TikTok redan 2021, med den japanska skaparen Natuecoco som pionjär.

Hon är allmänt erkänd som den ursprungliga influencern bakom denna trend och initierade NPC-livestreams som ett ”tankeexperiment” för att mäta publikens reaktioner på olika handlingar.

@natuecoco #スイートピュア 新キャラ登場✨????名前何にしよう〜?A new character has arrived✨????What should I name it~?#無言配信 #夏絵ココ #ねぇ今どんな気持ち #バトルしようぜ #これは思考実験です #cosplay #natuecoco ♬ オリジナル楽曲 – ゆーりんちー????

Med inspiration från konst, datorspel och cosplay har Natuecocos unika tillvägagångssätt lett till den virala spridningen av NPC-trenden, med många andra tiktokare som följer efter.

Trenden exploderade dock, och gjordes allmänt känd 2023, när Pinkydolls videor började spridas på sociala medier även utanför TikTok. Sedan dess har många fler influencers hoppat på trenden, inklusive svenska namn som Therese Neumann.

Varför gillar folk att titta på NPC lives?

Folk dras till NPC live-sändningar av en mängd olika anledningar. Dessa sändningar, där skapare rollspelar som icke-spelbara karaktärer (NPC:s) från datorspel, erbjuder en unik blandning av underhållning, nostalgi och interaktion.

Eftersom det är en ny trend som det pratats mycket om, har allt fler människor upptäckt den och velat titta av ren nyfikenhet. Men vissa går så långt som att donera pengar, och kan sitta och titta på en livesändning i flera timmar.

Troliga anledningar till populariteten av NPC live-sändningar är:

Bekantskapen med spel: Alla som är bekanta med online-rollspel kan relatera till de knasiga beteendena hos NPCs, vilket gör sändningarna till ett internt skämt för gamers.

Erotiska undertoner: Även om de inte är öppet sexuella har många populära NPC-sändningar subtila erotiska undertoner, vilket ger tittarna en känsla av kontroll och intimitet.

Performancekonst: Sändningarna kan ses som en form av online-framträdande, som blandar element av gamer-kultur med cam girl-influencing.

Interaktiv underhållning: Tittare kan påverka streamarens handlingar i realtid genom att skicka virtuella gåvor, vilket gör det till en interaktiv upplevelse.

Ekonomiska incitament: Möjligheten för streamers att tjäna relativt mycket pengar, lockar både skapare och tittare som är nyfikna på den ekonomiska aspekten.

Absurd humor: Den rena absurditeten och nyheten i sändningarna erbjuder ett avbrott från konventionellt innehåll, vilket lockar de som söker unik underhållning.

I grund och botten drar NPC live-sändningar nytta av olika aspekter av onlinekultur, från spel-nostalgi till dynamiken i digital interaktion, vilket gör dem till en fängslande titt för många.

Samtidigt är det svårt att förneka att den typiska NPC-streamern är en attraktiv ung kvinna, vilket mycket troligt spelar en stor roll både för trendens popularitet, och mängden pengar som går att tjäna för de som streamar.

Vad är en NPC?

En NPC, är en förkortning för non-player character, eller non-playable character. På svenska kan det översättas med ”icke-spelbar karaktär”.

Det en term som vanligtvis används inom datorspel för att beskriva karaktärer som inte styrs av spelaren. Istället är de vanligtvis programmerade att utföra specifika roller, handlingar eller dialoger inom spelets miljö.

NPCs kan variera från enkla bakgrundskaraktärer till mer komplexa figurer som är väsentliga för spelets handling eller uppdragsmekanik. De förbättrar spelupplevelsen genom att lägga till djup, sammanhang och interaktionsmöjligheter för spelaren.

Kan man tjäna pengar på att göra NPC livestream?

Bevisligen finns det ganska stora pengar att tjäna på denna typ av trend, åtminstone för de största namnen. Samtidigt är det sannolikt så att väldigt många försöker hoppa på trenden, utan någon större framgång.

Toppnamnen på den internationella scenen har kunnat tjäna tusentals dollar om dagen på att streama. Allra mest välkänd är tidigare nämnda Pinkydoll som rapporterat att hon tjänar mellan 2 000 och 3 000 dollar per sändning, och upp till 7 000 dollar om dagen från sina videor.

En annan streamer, Kai Cenat, avslöjade att han tjänade nästan 6 000 dollar genom att sända live på TikTok i bara en timme. Men då ska det nämnas att han är en av världens största streamers på Twitch, med en miljonpublik bestående av många lojala följare.

I Sverige har Therese Neumann från Göteborg provat på trenden och berättat att hon har tjänat flera tusen kronor på fenomenet, trots att hon bara har sänt live ett tiotal gånger.

Huruvida detta är ett bestående fenomen, eller en kortsiktig trend, är förstås svårt att svara på. Att det går att tjäna pengar på det just nu är dock tydligt, även om det sannolikt krävs en viss grad av popularitet sedan innan, för att dra in några större summor.

Här svarar Therese Neumann på några vanliga frågor om hennes NPC lives:

@razzle_be_dazzle Svarar på tre av de vanligaste frågorna jag får när de kommer till mina NPC live’s ???? #fyp #npc #npclive #qanda ♬ originalljud – Therran

Vilka kända kreatörer sysslar med NPC live?

Några av de större namn som gör eller har gjort NPC live är:

  • Natuecoco – Sägs vara upphovsmakare till trenden redan 2021.
  • Cherry Crush TV – Ung tjej som har gjort virala videos inom ASMR och NPC-streaming.
  • Pinkydoll – Den som gjorde trenden känd för allmänheten 2023.
  • ExtraEmily – Känd Twitch-streamer som varit med och hoppat på NPC live-trenden.
  • Kai Cenat – Väletablerad amerikansk Twitch-streamer som gjorde succé när han körde NPC live.
  • Therese Neumann – Den mest kända svenska personen som gjort NPC-lives.

Vad heter den svenska NPC live tjejen?

Den mest kända svenska personen som gör NPC live på TikTok heter Therese Neumann.

Hennes användarnamn på TikTok är: razzle_be_dazzle

Andra populära videos inom NPC

Bortom trenden med livestream finns det många videos där folk agerar NPC, eller använder NPC-begreppet i sina inlägg. Ett exempel är dessa ”GTA in real life”-videos som har varit väldigt populära:

Ett annat exempel är dessa ”NPC in real life”-videos som har miljontals visningar:

Slutsatser

Oavsett om du gillar eller hatar det, så är alltså NPC streaming en grej. Precis som mycket annat som händer på nätet så kan det gå väldigt snabbt för ett fenomen att gå viralt och bli en trend.

Vissa trender försvinner snabbt, medan andra är bestående och förändrar kartan för hur vi interagerar på nätet. Det finns stora ekonomiska incitament för såväl kreatörer som för plattformar som TikTok, att hålla denna typ av trender vid liv.

Det är i alla fall ingen tvekan om att något så unikt och udda som NPC live drar ögonen till sig från alla möjliga håll. Hoppas du lärt dig något nytt om fenomenet!


Lär dig mer om vad som sker på TikTok!