BeReal: Allt om den nya sociala appen

BeReal är en ny social app som fått uppmärksamhet och blivit populär under 2022. Men vad är det egentligen för app?

Vad skiljer den från Instagram och andra appar där det också går att posta bilder, och hur fungerar den?

Här går vi igenom allt du behöver veta om det senaste tillskottet bland de sociala apparna!

Man håller i telefon där det står BeReal på skärmen

Vad är BeReal?

BeReal appen skärmbild från appstore

BeReal är en social app där användarna kan posta foton från sina liv. På det sättet liknar den Instagram och andra appar, men det finns också en hel del skillnader. Kort efter att appen lanserades, släppte TikTok en motsvarighet som är extremt lik i sin funktion. Den kallar de för TikTok Now.

En skillnad är att det inte finns några filter och att det inte går att redigera bilderna på något annat sätt. Det visas inte hur många följare man har och man kan bara publicera ett foto varje dag. Dessutom finns det ingen reklam i appen.

BeReal har ett särskilt upplägg där användarna får ett meddelande att det är dags att lägga upp en bild. Då har man två minuter på sig att fota det man håller på med just då. Vilken tid det är skiljer sig från dag till dag och går inte att veta i förväg.

Begränsningen i tid, i antalet bilder per dag och att det inte går att redigera bilderna eller använda filter, gör att det blir mer realistiska och vardagsnära bilder. Stor vikt ligger vid autenticiteten, att det som visas är mer verkligt och inte så tillrättalagt. Samtidigt är det just det appen fått kritik för, eftersom innehållet kan uppfattas som tråkigt och ointressant.

Är appen BeReal bra? (är den värd att ladda ner?)

Min personliga åsikt efter att ha provat BeReal, var att appen kändes smått onödig. I själva flödet finns bilder på helt slumpmässigt utvalda människor från helt andra delar av världen. Någon från Saskatoon i Kanada, en annan från Uitgeest i Nederländerna.

Bilderna de delade var varken vackra, roliga eller intressanta. Mörka bilder med huva för ansiktet, suddiga landskap och så vidare. Självklart finns det säkert kul personer på BeReal.

Allra roligast blir det förmodligen om du och dina vänner finns på plattformen och delar bilder med varandra. Då blir det istället ett socialt sätt att följa och dela vardagen med varandra på distans. Jag skulle därför inte döma ut appen helt på förhand, och kan tänka mig att den fungerar som ett kul socialt inslag i en bekantskapskrets.

Hur fungerar BeReal?

För att använda BeReal måste du först ladda ner en app till din mobil och godkänna att den använder mobilens kameror. När du är inne i appen kan du lägga till vänner så att du kan se deras foton när de postar något.

Du kan också bjuda in vänner som du tycker borde testa appen. Appen kommer föreslå personer som den tror att du kan känna, du kan leta upp vänner genom de kontakter du har i din telefon och du kan också hitta vänner genom att söka på deras användarnamn.

Screenshot från när du ska ta din första bild i BeReal

Varje dag får du ett meddelande när det är dags att lägga upp en bild, och du har då två minuter på dig att ta bilden och publicera den. Till skillnad från i andra appar kan du inte redigera bilden eller använda några filter.

Däremot går det bra att ta en ny bild om du inte är nöjd med den första – men du har bara två minuter på dig att lägga upp en bild.

En speciell sak med BeReal är att det finns en särskild funktion som gör att det tas bilder med båda kamerorna på mobilen samtidigt, så att ett inlägg (eller en BeReal) utgörs av material både från selfiekameran och kameran på mobilens baksida.

Du kan välja om du vill att din bild ska bli offentlig så att alla på BeReal kan se den, eller om du bara vill att den ska visas för dina vänner. Du kan också välja att lägga till en bildtext, men det är inte nödvändigt. Vissa dagar finns det särskilda utmaningar som du kan delta i, som ett särskilt tema för inläggen som postas den dagen.

Tvåminuters-gränsen är inte definitiv, även om det är tidsbegränsningen som är kärnan i appens idé. Det går att lägga upp en bild när som helst, men det kommer synas att du inte hållit dig till den tid när det var meningen att du skulle posta.

Du kan varken se dina vänners bilder eller ta del av bilder som är öppna för alla med appen förrän du postat din egen bild. På det sättet kan du inte gå in och scrolla som på andra appar, utan det blir mer tydligt uttalat att det handlar om att dela bilder och vardag med varandra, istället för att ta del av välproducerat och genomtänkt content.

När du postat dagens bild kan du se dina vänners bilder eller gå in i ett flöde där offentligt publicerade bilder finns. Grundinställningen är att bilder bara visas för vänner och det är också det vanligaste att behålla den inställningen. Det är möjligt att kommentera andras bilder och du kan också reagera med det som kallas RealMojis, som är personaliserade emojis.

Var är RealMojis på BeReal?

Du kan kommentera på andra BeReals med vad de har valt att kalla RealMojis. Dessa går ut på att du väljer en vanlig emoji, såsom en tumme upp eller gråtskratt-emoji, och sedan tar ett foto på dig själv när du gör den reaktionen.

RealMoji tummen upp på BeReal

Tanken är förmodligen att RealMojis ska bidra till att appen blir mer ”real”, precis som namnet antyder.

Kan man lägga upp video på BeReal?

Nej, på BeReal kan du endast lägga upp foton.

Vem passar BeReal för?

BeReal passar för personer som gillar att dela foton med andra, och som uppskattar enkelheten som finns hos BeReal. Det kan också vara ett alternativ som passar den som är trött på alla filter och tillrättalagda bilder på Instagram, och som längtar efter den sorts autenticitet som är möjlig att få hos BeReal. Man kan också uppskatta appen om man tröttnat på hur de andra sociala apparna svämmar över av reklam och sponsrade inlägg.

Bäst passar BeReal för den som har en grupp vänner som också vill testa appen, eftersom det kan vara roligt att följa varandras vardagsliv på ett okomplicerat sätt. Det kan bli ett utbyte som känns meningsfullt och roligt.

BeReal passar inte lika bra för företag eller influencers. Appen passar inte heller så bra för andra som har en verksamhet som gör att det är viktigt att kunna posta genomtänkta inlägg eller något som representerar ett företag eller en annan verksamhet.

Är BeReal populärt?

BeReal släpptes 2020, till en början bara på universitetsområden genom en satsning som gjordes där. Appen blev mer allmänt känd och populär i början av 2022 och kom under våren upp i över 10 miljoner installationer runt om i världen.

Efter det har antalet användare fortsatt öka, och också intresset för appen. Företaget värderades till 600 miljoner dollar under hösten 2022, enligt bland annat Business Insider.

Slutsatsen av detta måste bli att BeReal är populärt, åtminstone just nu. Det är svårt att veta om det är en popularitet som kommer hålla i sig, eller om det bara är att människor blir nyfikna och vill testa, och sen tröttnar på appen.

Med tanke på hur många nya appar som släpps är det lätt för användare att röra sig mellan olika sociala appar och att gå vidare till ett annat alternativ. Det är lätt att få upp intresset för något nytt som är lite annorlunda, men svårare att hålla kvar intresset hos användarna över tid.

För- och nackdelar samt risker med BeReal

Fördelarna med BeReal är att innehållet blir mer vardagsnära och autentiskt, och att det kan fylla en funktion om du vill hålla kontakten med vänner. Att dela mer av sin vardag med varandra kan göra att man kommer närmare varandra.

Många på BeReal följer bara någon handfull vänner, till skillnad från på andra appar där man kan följa hundratals eller tusentals konton. Det gör att antalet bilder i flödet blir begränsat och känslan annorlunda.

Att alla uppmanas att posta en bild under samma två minuter gör också att tiden man tillbringar på appen blir mindre. De flesta publicerar en bild och kollar vad andra publicerat. Kanske kommenterar man några inlägg, sen återkommer man inte till appen förrän nästa dag.

Det innebär att appen inte kan skapa samma beroende-beteenden eller sluka så mycket tid som andra sociala appar har en tendens att göra.

En risk som finns med BeReal är att de begränsningar som finns gör att den upplevs som tråkig och inte kommer användas, vilket i sin tur gör att de positiva aspekterna inte heller får något genomslag.

De allvarligare riskerna är samma som på andra sociala medier, men kanske att de förstärks av tidsgränsen på BeReal. Att posta inlägg snabbt och i en känsla av att man är bland vänner kan göra att man råkar dela något man egentligen inte vill sprida offentligt så att det kan nå vem som helst.

Det finns ingen tid att tänka efter i den modell BeReal använder sig av. BeReal är en ny app så det har inte hunnit bli några skandaler än.

Det finns dock många exempel från Twitter, Facebook och Instagram där kända personer eller personer som befinner sig i en maktposition fått problem efter att de postat inlägg utan att tänka efter först – eller i känslan av att de varit bland vänner och inte i ett offentligt rum.

Även inlägg som postas så att det syns för ett begränsat antal följare eller vänner kan spridas vidare genom skärmdumpar och liknande.

Vad är skillnaden mellan BeReal och TikTok Now?

Apparna fungerar snarlikt och har nästan samma funktioner. Den stora skillnaden som jag noterade var att:

  • BeReal kan du endast publicera foton.
  • TikTok Now can du publicera antingen foto eller video.

Det finns lite små andra skillnader, till exempel att på BeReal ser du inte dig själv när selfiebilden tas. Detta är förmodligen avsiktligt, för att du inte ska sätta på ditt finaste leende, utan se naturlig ut.

På TikTok Now can du posera och se dig själv samtidigt som du tar bilden eller videon.

Är det någon åldersgräns på BeReal?

Appen är tänkt för personer som är över 12 år. När du ska registrera ett konto fyller du i födelsedatum, vilket är vad de använder för att avgöra om du har åldern inne att använda appen.

Det är förmodligen inte svårt för minderåriga att komma åt appen, då själva registreringen gick på cirka en minut, utan några direkta kontroller alls. Däremot finns möjlighet att rapportera användare, så det är möjligt att personer som är för unga, eller beter sig olämpligt kommer att blockeras efterhand.

Hur tar man bort det man postat på BeReal?

Gå till din profil och tryck på memories. I övre högra hörnet finns tre punkter, trycker du på dem kommer det upp alternativ och du kan välja delete from memories. Därefter bekräftar du att du vill ta bort ditt inlägg, sedan försvinner det.

Screenshot från skärmen när man ska ta bort en BeReal

Inläggen på BeReal kallas för BeReal, vilket kan vara lite förvirrande. När du tar bort en BeReal tar du bara bort ett inlägg, alltså något du postat tidigare. Du tar inte bort hela appen.

Vem äger BeReal?

BeReal är grundad och utvecklad av Alexis Barreyat och Kevin Perreau i Frankrike.

Under 2022 har finansiering kommit bland annat från riskkapitalbolagen Andreessen Horowitz och Accel med 30 miljoner dollar, och 85 miljoner dollar kom in genom en finansiering ledd av Yuri Milner och hans investmentfirma DST Global.