Vad är Bard? Detta är Googles utmanare till ChatGPT

AI robot och en skärm med Google på

Google verkar gå till strid inom språkbaserad-AI med sitt projekt Bard. Det är deras svar på den alltmer populära tjänsten ChatGPT som lanserades i slutet av 2022. ChatGPT har omfamnats av Microsoft som ska implementera verktyget i sin söktjänst Bing.

Det verkar alltså som att framtiden inom sök på internet, kommer att innefatta denna typ av AI, på ett eller annat sätt. Den 6 februari 2023 annonserade Google att deras AI-verktyg Bard är på väg att lanseras.

Googles tjänst Bard kommer inledningsvis enbart att vara tillgängligt för en testpanel, innan det lanseras för en bredare allmänhet kommande period, enligt ett blogginlägg från Google:s VD Sundar Pichai.

Googles chatbot är avsedd att kunna förklara komplexa ämnen såsom vetenskap om yttre rymden, på ett så enkelt sätt att till och med ett barn kan förstå.

Bard ska även kunna utföra andra mer vardagliga uppgifter, som att ge tips inför planeringen av en fest, eller komma med recepttips baserat på vad som finns kvar i kylskåpet.

Pichai nämnde inget kring huruvida Bard kommer att kunna skriva skönlitteratur eller poesi i stil med Shakespeare. Men med tanke på att namnet bard syftar till en gammal keltisk poet eller sångare, kan man kanske ana att även detta kommer att vara en möjlighet.

Bard kan komma att fungera som en utgångspunkt för kreativitet och nyfikenhet, menade Pichai i sitt inlägg.

Bard vs ChatGPT

Google gick ut offentligt med Bards existens, mindre än två veckor efter att Microsoft avslöjat att de satsar miljardbelopp på OpenAI, den San Franciscobaserade tillverkaren av ChatGPT.

Microsofts beslut att öka sina investeringar i OpenAI, satte förmodligen press på Google. De måste visa att de kommer kunna hänga med i det kanske viktigaste området inom teknikutveckling just nu.

Många experter och analytiker menar att AI-revolutionen kommer att förändra världen på samma sätt som internet en gång gjorde, eller som när smarttelefonen eller hemdatorn först blev en grej.

I en artikel i CNBC framgår att Googles ledning satt arbetet med att färdigställa en motsvarighet till ChatGPT, som en väldigt hög prioritet. Det i kombination med press från stora investerare i företaget har förmodligen bidragit till att öka tempot på teamet bakom Bard.

Detta kommer att vara otroligt intressant att följa och se utvecklingen av, med en viss skräckblandad förtjusning.


Läs fler artiklar inom ämnet artificiell intelligens!